Sesja fotograficzna produktów i wyrobów cukierniczych dla “Karmel Wanilia” Karolina Cieślik 

Przepisy, smakołyki, potrawy, słodkości. Każdy z Nas, ma z nimi styczność, i każdy z Nas, chociaż raz w życiu miał szansę spróbować wielu nietypowych potraw. Jeżeli jednak mowa o produktach i wyrobach cukierniczych, w tym względzie można uznać, że jesteśmy w stanie “jeść oczami” tylko patrząc na talerz. A patrząc na fotografię produktową potraw cukierniczych, ma się bez wątpienia chęć schrupać czy posmakować prezentowane cuda. Dostrzec można także z czym się komponują, z jakimi dodatkami będą najlepiej smakować, lub jakie produkty są potrzebne do ich przygotowania. “Karmel Wanilia” Karolina Cieślik, zaprezentowała swoje umiejętności kulinarne przed szerszą publicznością (w postaci odbiorców zdjęć), oraz przed obiektywem fotografa. W tym drugim aspekcie nie jest to łatwe zadanie, szczególnie kiedy praca jest kreatywna, wymaga skupienia na szczegółach, a ktoś – tu można byłoby rzec Pan “aparat” – patrzył na ręce cały czas. 

Przepis na ciasto nie z tej ziemi, w oczach fotografa produktów i wyrobów cukierniczych

Fotograf produktów ma często nie lada wyzwanie. Jak uchwycić przepis na ciasto, żeby wyglądało smacznie, kusiło odbiorców zapachem, zachęcało do zamówienia podobnego dla siebie, albo zobrazowało umiejętności kulinarne osoby przygotowującej? Przychodząc na sesję fotograficzną wyrobów cukierniczych do “Karmel Wanilia” Karolina Cieślik, miało się wrażenie, że wchodzi się do pełnej sztuk wizualnych kuchni. Kuchni opartej nie tylko na kremach, bezie, czekoladzie, cukrze, karmelu, toffi, czy kakao, ale również owocach pomarańczy, truskawek, jagodach, ananasie, suszonych śliwkach, granacie, liczi, kiwi, jeżynach, rodzynkach oraz dyni. W tejże kuchni nie zabrakło również orzechów w różnym wydaniu i ozdób, którymi został udekorowany pokazowy tort – jak cukrowe róże, czy złote motylki. Kiedy powstawały zdjęcia z przepisem na ciasto, główną rolę odegrało ciasto bezowe przekładane kremem, sernik z pomarańczą udekorowany do ozdoby kwiatostanem lawendy, ciasto brownie oraz tarta z owocami i kremem (gdzie główną rolę zagrały kawałki granatu i jagody). A gdyby tego było mało, w fotografii produktów cukierniczych, ujęte zostały także smakowite ciastka – muffinki z kremem, mini eklerki i podłużne ciastka z kremem kakaowym. Taki zestaw był naprawdę zdumiewający wizerunkowo i kubki smakowe fotografa też zagrały tu dużą rolę. Bez spróbowania sfotografowanych potraw się nie obeszło.

Fotografia jedzenia, czyli jak przedstawić tort na każdą okazję?

Fotograf jedzenia chce ująć na zdjęciach wygląd potrawy i wszystkie możliwości reprezentacyjne cukierniczych przepisów. Biorąc pod uwagę torty, które często są dekoracyjne ze wszystkich stron, była możliwość uchwycenia w obiektywie tortu tematycznego łączącego wzór róż, złotej bramy, kluczyka i motylków oraz mini tort przypominający świecę, którą można ustawić na podstawie świecznika. Oba wzory torcików cechowały się taką samą kolorystyką – bladym różem – co pozwoliło zaprezentować efekt zamówienia pełnej gamy produktów cukierniczych np. na przyjęcie weselne i ślub, urodziny dziecka, czy inną okazję. Zestaw torcików złożonych z tortu głównego oraz dekoracyjnych tortowych świec, na każdej imprezie może zaskoczyć swoją funkcją. I w tym przypadku torcik świeca potrafił wpędzić w osłupienie, co widać zresztą na wykonanych zdjęciach przez fotografa. Ponadto, przy przygotowaniu tortów, w trakcie ich dekoracji, fotograf ujął również pracę kreatywnej cukierniczki Pani Karoliny. I mimo, że Karmel i Wanilia tym razem nie były głównym składnikiem tych unikalnych przepisów na torty, ich różany zapach unosił się wokół jakby do pomieszczenia wniesiono bukiet świeżych kwiatów.

Fotograf ślubny i weselny smakuje obiektywnie przepisy na torty, ciasta i ciasteczka

Wiedząc, jak ważne jest zastawienie stołów podczas uroczystości weselnych, rocznic ślubnych, urodzin, imienin, Chrztu, Komunii Świętych, narodzin dziecka, lub nawet świętowania jakiegoś sukcesu osobistego czy zawodowego, fotograf ślubny i weselny, który ma z potrawami styczność regularnie, dostrzega atuty i wady przygotowania posiłków na te szczególne okazje. Każda okazja jest jedyna w swoim rodzaju, ponieważ już nigdy, drugi raz dana rocznica się nie powtórzy. Co roku, nawet jak ponawia się świętowanie uroczystości np. Bożego Narodzenia (gdzie sesja fotograficzna nieco nawiązuje dodatkami do tej szczególnej chwili), Świąt Wielkanocnych lub innych wcześniej wspomnianych obchodów, nigdy nie mają one tej samej daty. W związku z tym, co roku można świętować je inaczej, odświętniej, a także z innym zamysłem wizualnym. Jako fotograf wszelkich uroczystości i fotograf produktowy, jestem w stanie łączyć i postrzegać obiektywnie, czy zakres dań spełniałby swoją rolę właśnie w tych wyjątkowych momentach, w życiu każdego człowieka.

I czy ciasta, torty i ciasteczka nie są ku temu najlepszym przykładem, że to niezawodny catering na każdą uroczystość? Czy zdjęcia nie oddają wszystkich atutów przygotowania zestawu przepisów, które znajdą swój odpowiednik w miejscach realizacji uroczystości?

Monoporcje na imprezy, czyli jak stworzyć zdjęcia jedzenia serwowanego w zestawach?

Monoporcje. Czym są? To zestaw dań cukierniczych lub innych, które zamawiane przez konkretnych odbiorców, tworzą kolaż smaków i są wizualnie ze sobą powiązane, aby dopasować monoporcje wielkością posiłków i kolorystyką, do aranżacji danego przedsięwzięcia lub uroczystości. Monoporcje uchwycone przez fotografa produktów cukierniczych, przedstawione są jako kolaż z dodatkami uzupełniającymi stół. Dzięki temu, można poczuć styl, klimat i podejrzeć ogólną oprawę i zastosowane dekoracje, które można zawrzeć w swojej aranżacji, kiedy monoporcje w takim samym wydaniu zostaną zamówione u cukierniczki Karoliny.